Iklan Terkini

Sertai Kami di Facebook

Monday, January 23, 2012

Flip Pan

1 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Pada bulan lepas, sewaktu kami mengadakan majlis akikah anak kedua kami, kami menyajikan ayam panggang sebagai salah satu menu utama...

Pada ketika itu, tugas memasak diagih-agihkan antara adik-beradik dalam keluarga isteri saya... Isteri saya nak mengambil jalan mudah, jadi beliau menawarkan diri untuk memasak ayam panggang di Pak Ya Home Stay 

Maklumlah dekat Pak Ya Home Stay kami tiada banyak peralatan untuk memasak.. Jadi kami bawa sebuah dapur gas dan tong gas... Kemudian kami meminjam Flip Pan daripada ibu mertua saya, adik ipar saya dan emak mertua adik ipar saya...

Isteri saya berjaya memanggang kesemua 10 ekor ayam (yang telah dikerat-kerat) dengan menggunakan Flip Pan secara berperingkat-peringkat..

Semasa kenduri berlangsung, terdapat tetamu yang bertanyakan tentang ayam panggang tersebut... Berikut antara pertanyaan-pertanyaan yang diajukan berkenaan dengan ayam panggang tersebut berserta jawapannya...

Tetamu :   "Macamana nak masak ayam panggang ni??"
Jawapan : Isteri saya ceritalah cara nak buat ayam panggang kepada para tetamu..

Tetamu : "Ada tak resepi nak buat ayam panggang ni??"
Jawapan : "Ada" Isteri saya pun memberikan resepi ayam panggang tersebut...

Tetamu : "Masak ayam panggang ini guna apa??? Sebab makcik tengok takder kesan terbakar pun pada kulit ayam"
Jawapan : "Saya masak tak menggunakan arang... Saya masak menggunakan Flip Pan yang dimasak di atas dapur gas"

Tetamu : "Nanti belikan makcik Flip Pan satu, lepas tu bagi tahu makcik berapa harganya.. Nanti makcik bayar"
Jawapan : "Insya Allah makcik"

Itulah antara perbualan yang sempat saya dengar antara isteri saya dan beberapa orang tetamu yang hadir.. Sampai sekarang saya masih teringat-ingat lagi dialog tersebut disebabkan ada kalanya bila makcik-makcik ini terjumpa ibu mertua saya, mereka akan bertanyakan tentang Flip Pan yang isteri saya pakai...

Kepada anda yang sama seperti isteri saya yang suka memasak, saya syorkan supaya membeli sekurang-kurangnya satu Flip Pan di rumah.. Pesanan ini juga ditujukan khas buat para suami yang isterinya aktif memasak di dapur..

Flip Pan ini terlalu banyak kegunaannya.. Anda boleh menggunakannya untuk memanggang, menggoreng, masak stim, dan sebagainya...

Kelebihan menggunakan FlipPan ini terutamanya ketika aktiviti memanggang, makanan yang dipanggang masak secara menyeluruh... Tiada kawasan pada makanan tersebut yang terbakar disebabkan ianya tidak terdedah secara langsung kepada api seperti kita memanggang menggunakan kaedah biasa...

Dari sudut kesihatan pula, memanggang menggunakan Flip pan lebih baik daripada memanggang menggunakan kaedah biasa yang menggunakan arang sebagai bahan bakar.. Maklumlah pada zaman sekarang ini, kebanyakan arang yang terdapat di kedai-kedai dihasilkan menggunakan bahan kimia.. Jadi bahan makanan yang kita bakar terdedah kepada bahan kimia dalam proses penyediaannya...

Biasanya kamii menggunakan Flip Pan ini untuk memanaskan semula makanan panggang yang kami beli... Jadi tak perlu bersusah payah untuk menghidupkan arang... Cuma letakkan makanan (panggang) yang hendak di panaskan ke dalam Flip Pan, dan meletakkannya di atas dapur gas selama beberapa minit... Dan kemudian terbalikkannya pula selama beberapa minit... Dan makanan panggang sudah tersedia untuk dimakan dalam keadaan yang panas...

Memanaskan semula ayam panggang...

Memanaskan semula kerang panggang...

Lobster masak Stim menggunakan Flip Pan..

Sangat berbaloi memiliki Flip Pan...

Kalau tak percaya cuba beli satu.. Pasti anda akan rasa berbaloi memilikinya.. Flip Pan ini boleh didapati pada sekitar harga RM200 seunit.. Flip Pan ini mudah untuk digunakan dan mudah juga untuk dibasuh...

Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini... sekiranya terdapat sebarang pertanyaan tentang Flip Pan, anda boleh meninggalkan persoalan atau komen anda pada ruangan komen enteri ini... 


1 comments:

Post a Comment

Iklan Paling Diminati..

Iklan Percuma (125X125)

Iklan Percuma (468 x 60)

Lazada Malaysia

Ilmu Pelaburan

Info Keluarga

Pemasaran Internet

Iklan Percuma (150X150)

Ruangan Iklan Secara Percuma Di Blog Discount Hari2

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan Selamat Datang..dan ribuan Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini.

Tujuan blog ini diwujudkan adalah untuk memberi peluang kepada orang ramai untuk mengiklankan perniagaan mereka secara PERCUMA..

Kepada rakan-rakan yang berminat untuk meletakkan iklan di blog ini.. jangan segan silu untuk menghubungi saya menerusi email atau menghantar sms kepada saya seperti berikut:

email: nuargto@gmail.com
H/P : 0165425547

Anda boleh menghubungi saya menerusi perbualan telefon hanya apabila berada di luar waktu bekerja. Tetapi saya syorkan anda menghantar sms kepada saya terlebih dahulu..

Pengiklanan di blog ini adalah percuma sahaja. Terdapat 4 ruangan pengiklanan yang boleh anda pilih seperti berikut:

1) Iklan pada Post (boleh letakkan gambar dan penerangan produk/hartanah). Iklan anda akan turut dikongsikan di Fanpage Discount hari2
2) Banner bersaiz 468 X 60
3) Banner bersaiz 150 X 150
4) Banner bersaiz 125 X 125

Iklan anda akan disiarkan selewat-lewatnya dalam tempoh 7 hari selepas maklumat pengiklanan saya terima..

Semoga usaha anda meletakkan iklan di Blog Discount Hari2 akan memberi manfaat kepada anda..

"Blog Discount Hari2 sentiasa berusaha untuk memberikan yang terbaik kepada anda"

Sekian, Terima kasih..

(Muhamad Anuar Bin Marsib)
Admin
Blog Discount Hari2

Koleksi Blog Saya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...